tweets

 

vind mij op

visie

De tijd dat mensen vijfentwintig jaar bij een baas werkten, bestaat bijna niet meer.
Mensen kunnen keuzes maken, lastiger nog, mensen móeten kunnen kiezen. Dit blijkt niet altijd makkelijk te zijn. Mensen zijn in een bepaalde richting opgeleid en vragen zich af of er misschien wel andere mogelijkheden voor ze zijn. De zoektocht naar die nieuwe mogelijkheden is spannend en fascinerend.

Relaties worden gecompliceerder, zo ook in de werksfeer. Mensen kunnen kiezen, maar kunnen van nature ook gemakzuchtig zijn en aan zekerheden hechten. Dit spanningsveld maakt mijn vak boeiend. Iedereen zou eigenlijk elke vijf jaar een loopbaancheck moeten ondergaan bij een loopbaancoach. Waar sta ik en welke kant wil ik op. Welke talenten en interesses heb ik ontwikkeld?

Er was, en is, bij opleidingen nog te weinig aandacht voor keuzes die gemaakt worden vanuit iemands persoonlijkheid, met de bijbehorende passie en drijfveren. Cognitieve toetsing is tot nu toe de basis van waaruit keuzes worden gemaakt. Dit begint al op de middelbare school. Er is nog steeds geringen aandacht voor studiekeuze met passie. Mijn cliënten laten dan ook keer op keer zien dat cognitie de belangrijkste drijfveer is geweest bij de door hen gemaakte keuzes. Er is op zich niets mis met deze rationele toetsing, alleen voor de ontwikkelende mens is het niet altijd voldoende. Een persoon die zich ontwikkelt, wil geprikkeld en uitgedaagd blijven. Iemands persoonlijkheid, wat iemand kan en minder goed kan is hierin een belangrijk onderdeel. Passie en autonomie zijn ook belangrijke toetsingscriteria.Eigenlijk is het een logische stap om zo nu en dan eens naar een loopbaancoach te stappen om te inventariseren of men nog op het juiste spoor zit. Of de status quo nog wel past bij wie je bent geworden.

Ik coach nu vijftien jaar en blijf het boeiend vinden om te praten met mensen die nieuwe ontdekkingen doen over zichzelf en daardoor nieuwe paden inslaan. Ik heb diverse opleidingen gedaan op het gebied van coaching en zal dit ook blijven doen. Mijn werkzame leven en studies hebben zich altijd op het gebied van communicatie afgespeeld.

Mijn studie culturele antropologie heeft mijn interesse gewekt op het gebied van de mens binnen zijn veranderende cultuur. Veel van de academische analyses over culturen kun je als sjabloon gebruiken bij de analyse van bedrijfsculturen. Gezonde en verstoorde onderlinge verhoudingen kom je in alle culturen tegen en heeft mij als loopbaancoach veel inzicht gegeven.

Mijn klanten komen uit diverse organisaties o.a. rechterlijke macht, onderwijs,
medische wereld en zorg, technische sector, wetenschap, dienstverlening, horeca en andere sectoren.
En de studiekeuzezoekers komen van VMBO,HAVO en VWO.

tweets

 

vind mij op